Jesteś tutaj: Strona główna >> Artykuły >> Zakazane smaki
Zakazane smaki
Zróżnicowana dieta to podstawa zdrowia i urody. Niestety nie dla wszystkich. Niektórzy właśnie dla zdrowia muszą zrezygnować z jedzenia określonych potraw. Przyczyną mogą być alergie lub nietolerancje pokarmowe.
Łada Ponikowska


Na wystąpienie alergii wpływ mają mechanizmy immunologiczne. Co 5 dorosły ma problemy z prawidłowym trawieniem niektórych, podstawowych składników żywności. Duża grupę produktów wyeliminować z diety muszą także chorzy na celiakię oraz nietolerancje laktozy i fruktozy.

Celiakia

Chorzy na celiakię nie mogą jeść zbóż zawierających gluten (pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia), bo niewłaściwa dieta powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita i upośledzenie wchłaniania składników pokarmowych. Objawy często pojawiają się w dzieciństwie, ale choroba może się ujawnić również w wieku dorosłym, najczęściej w 3 lub 3 dekadzie życia. Podejrzewa się, że celiakia, która występuje u ok. 5% Europejczyków, jest wykrywana tylko u połowy chorych. Diagnoza opiera się na wynikach badań laboratoryjnych w tym oznaczeniu odpowiednich przeciwciał we krwi oraz na biopsji jelita cienkiego.

Wyraźne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego nie występują u wszystkich, czasami jedynym objawem jest niedokrwistość z niedoboru żelaza. U niektórych chorych pojawiają się problemy skórne, depresja oraz symptomy związane z niedoborem witamin.

Leczenie: polega na bezwzględnym przestrzeganiu diety bezglutenowej przez całe życie. Oznacza to eliminację pszenicy, żyta, zwykłego owsa i jęczmienia oraz ich przetworów. Po wprowadzeniu właściwej diety szybko następuje regeneracje jelit i właściwe wchłanianie składników pokarmowych, ale czasami na początku leczenia trzeba również ograniczyć spożycie laktozy (produktów mlecznych) oraz uzupełniać niedobory witamin i żelaza. Osoby chore na celiakię lub diagnozowane w jej kierunku mogą znaleźć pomocne informacje na stronie internetowe Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią.

Dieta: właściwe żywienie w celiakii nie jest ani łatwe, ani tanie. Aby nie popełniać błędów dietetycznych, trzeba uważnie sprawdzać skład żywności. Produktami naturalnie bezglutenowymi są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, soczewica, fasola, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg), oznaczone międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Owies dozwolony w diecie bezglutenowej musi być produkowany w specjalnych warunkach i posiadać odpowiedni certyfikat.

Strona: 1 2 3

Inne artykuły
Mezoterapia - zastrzyki młodości
Myśląc o poprawie wyglądu przed urlopem, nie zapominajmy o poprawie kondycji skóry. Jedną z metod, dzięki której będziemy wyglądać...
Wyroluj cellulit
Wraz ze zbliżającym się latem wzrasta napięcie wśród pań, które chciałyby ukazać światu swoje ciało osłonięte jedynie modnym strojem...
Osocze bogatopłytkowe
Pacjenci zgłaszający się do gabinetu medycyny estetycznej często proszą lekarza o zastosowanie metody leczenia, która przywróciłaby im...
Zbyt słodkie dzieciństwo
Minęło właśnie 90 lat od wprowadzenia na rynek insuliny, ratującej życie chorym na cukrzycę. Wcześniej próbowano ich leczyć, stosując...
Biegiem do zdrowia
Biegiem do zdrowia Człowiek został stworzony do chodzenia i biegania, nie do siedzenia. Kto biega, jest zdrowszy, szczęśliwszy i dłużej...
Soczewki kontaktowe obalamy mity
To z całą pewnością wygodna alternatywa dla okularów. Odpada problem z zaparowanymi szkłami i kroplami deszczu ograniczającymi widoczność....
Złapać oddech
Masz trudności ze złapaniem oddechu, szybko męczysz się przy wysiłku, masz kaszel i chrypkę? To mogą być objawy przewlekłej obturacyjnej...
Siłownia w domu
Nie chcesz lub nie możesz chodzić do fitness klubu? Uważasz, że karnet jest zbyt drogi, nie lubisz tłoku albo głośnej muzyki, krępuje Cię...